Първото издание на Националния форум, събра ветроходните ентусиасти във Варна …….

В ранните часове на неделния ден в зала “Аула” на ВИНС- Варна се проведе първата среща от Националния форум “Ветроходство в Черно море” . Организаторите – ветроходна академия „Кор Кароли“ със съдействието на ДППИ, ИУ-Варна, НСА “Васил Левски”, ПЧМВ, Бон Марин, Nokia, Black Sea Yachting се бяха подготвили с 20 лектора , които разискваха теми от ветроходната област до към късния следобед .

В шест отделни части от към 40 – 60 минути информацията засягаща ветроходството като спорт, професия, хоби, терапия и екологично плаване в Черно море и България , бе пресъздадена по изключително интересен начин което задържа вниманието на уважилите събитието , слушатели .
Интересна идея сподели от г-н Лъчезар Братоев , яхтсмен от ЯК”Бавария яхтс” , председател на УС на “ЛЗ яхтинг 1991” АД който предложи съкращаване на по-дългите регати като дни за килови яхти, с продължителност – максимум до 3 дни в почивни дни , посочвайки като ярък пример провежданите в Румъния регати . Други интересни точки засегнаха г-н Валентин Енчев-директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация” – Варна , който апелира за по-голяма активност в започналия преди повече от година диалог между институциите и представителите на ветроходния бранш и генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов , който сподели че разполагат с готови проекти за поставяне на понтони в двете големи пристанища за няколкостотин яхти. “Моето желание е да имаме марина не за един, за много яхт клубове. Да следваме логиката на развитите ветроходни страни – три, четири, дори десет клуба да съхраняват лодките си в една марина” заяви Ангел Забуртов на закриването на форума. ”

На 31 март 2019, форумът ще се проведе в София в аула „Максима“ на Национална спортна академия „Васил Левски”.

Използвана е информация от Nauticabull.com
Снимки : Yachting info