Варна посреща европейския яхтен елит в Европейска купа по ветроходство ……

 

” Oт 14 до 16 юни 2019г. във Варна ще се проведе Европейската купа по ветроходство в клас „Лазер“. Организатор е Българската федерация по ветроходство. Домакини са Община Варна и СК „Черно море Бриз“. В зоната на Алея Първа, Офицерски плаж, и Варненския залив ще видим оспорвана надпревара в два олимпийски и едни детски клас, съответно „Лазер Радиал“, „Лазер Стандарт“ и „Лазер 4.7“. Състезанието е генерална репетиция за домакинството ни на Европейското първенство през 2021 г., в което ще вземат участие над 350 участници и ще е част от програмата на Варна – Европейски град на спорта.
До момента за Европейската купа, започваща в петък, заявки има подадени от 45 участници /Laser Standart – 9/, /Laser Radial – 17/, /Laser 4.7- 19 / , като 28 от тях са от България. Останалите страни участнички до този момент са Украйна, Румъния, Кувейт, Русия и Франция. Във Варна за състезанието ще пристигне и действащата европейска шампионка Александра Лукоянова. Състезанието ще премине в 8 гонки – трапецовидна дистанция, като всеки от трите класа ще стартира отделно. Очаква се от 2 до 5 метра сила на вятъра при слънчево време.“
Събитието ще се проведе максимално близо до брега, на един от централните градски плажове – Офицерския, като желанието на организаторите е публиката да бъде максимално въвлечена в този благороден спорт на морето и вятъра и да може да окуражава нашите представители.
На пресконференцията присъстваха председателят на УС на БФВ Росен Марангозов, съдията по ветроходство Тодор Иванов и Кристиан Димитров – Директор на “Дирекция Спорт” към Община Варна . Констатираха се теми засягащи предстоящото мероприятие . Кристиан Димитров сподели плановете за изграждане на водна база, която да събере морските и водни спортове на едно място и да даде възможност за лесен достъп на родители и деца до тях. Подобна база би могла да се изгради на северния бряг на Варненски залив (в града) или под Аспарухов мост. Очаква се главният архитект Виктор Бузев да излезе с решение и до края на годината да е готов проект. Така предстоящото Европейско първенство по ветроходство през 2021 ще може да се проведе на новото съоръжение. Базата би била център за развитие не само на ветроходство, но и на уинд и кайт сърф, гмуркане, каяк и много други.

Програма на Европейска купа по ветроходство в клас „Лазер“

14.06.2019 г
11:00 ч. Церемония по откриване
13:00 ч. – Старт на първа гонка за деня – Варненски залив

15.06.2019 г
11:00 ч. – Старт на първа гонка за деня – Варненски залив

16.06.2019 г.
11:00 ч. – Старт на първа гонка за деня – Варненски залив
18:00ч. – Церемония по награждаване на призьорите и закриване на състезанието

Място на провеждане: Алея Първа, Зоната на Офицерски плаж – изток, до втора буна.

Източник : Виолина Данчева
Снимки : Yachting info ; Виолина Данчева;

Press conference for European Laser Championship 2019…

Posted by Yachting info on Tuesday, June 11, 2019