Отворено писмо до ветроходната общност в България……..

Уважаеми колеги,
С това писмо, ние от Яхт клуб “Порт Бургас“ желаем да ви информираме за проявената безотговорност и липсата на желание на Българската федерация по ветроходство да подкрепи кандидатурата ни за домакин на Световно първенство на клас 470 през 2021 година и да обявим нашата позиция по този въпрос.

На 05.04.2019г, бе подадена кандидатурата ни за домакин на Световно първенство на клас 470 през 2021 г. Важно е да отбележим, че кандидатурата бе подадена часове преди изтичането на крайния срок.
Преди това, с писмо, изпратено по електронната поща и по куриер беше поискано одобрение от БФВ, която като национална спортна власт да подкрепи нашата кандидатура пред Международната асоциация на клас 470. От БФВ ни бе отговорено, че молбата ни ще бъде разгледана на първия управителен съвет на федерацията .
След като не получихме информация такъв да се е състоял, изпратихме напомнително писмо до БФВ, че Общото събрание на заседанието на Международната асоциация на клас 470, на което трябва нашата кандидатура да бъде защитена, ще се състои на 06.05.2019 г. в Сан Ремо,
Италия и е нужно да знаем, дали ще имаме подкрепата на БФВ.
Последваха оправдания от БФВ, че не са знаели, че има краен срок, както и че не са информирани за кои дати ще е първенството през 2021 година. Държим да отбележим, че датите се определят от Международната Асоциация на клас 470, след консултации с World Sailing, а не от клуба-кандидат. Намираме за изключително любопитно как една национална спортна власт в лицето на БФВ не е намерила за нужно да се информира за подробностите, касаещи форума, знаейки, че клуб-член на тази същата власт е кандидат! Това може би не е толкова шокиращо, понеже
същата „национална спортна власт“ не беше платила дори членския си внос към Международната Асоциация на клас 470 през 2018 година, когато България и отново Яхт клуб „Порт Бургас“ бяха домакини на Европейско първенство клас 470, изправяйки участващите екипажи от страната-домакин пред изключително неудобна ситуация – заявките на българските екипажи бяха отказани, докато членският внос не бъде платен – което ние
направихме.

В крайна сметка, след известно забавяне, в последния момент, в 20:43 на 6-ти май 2019 година, получихме отговор от БФВ по електронен път, че „нашето писмо за подкрепа не е получило необходимия вот“.
След последвалия отказ, ние бяхме принудени да оттеглим кандидатурата си. Кандидатура на домакин, които е провел три успешни първенства в клас 470 и която имаше огромен шанс да събере елита на ветроходния спорт в Бургас, утвърждавайки статута на България и Бургас, като основна ветроходна дестинация, избрана от олимпийските ветроходци!

Ние от яхт клуб „Порт Бургас“ се обявяваме твърдо против безотговорното отношение на БФВ по повод администрирането и управлението на ветроходния спорт в България!
БФВ не работи в помощ на ветроходния спорт, а срещу него! БФВ доказа, че изпитва трудности да изпълнява функциите си на „национална спортна власт“ БФВ също така бе единствената пречка нашият град да е домакин на огромен спортен форум от олимпийска величина, който щеше да се отрази много благоприятно в икономически и рекламен аспект на региона и страната ни.

Въпреки всичко, ние няма да се откажем да работим за спорта и ще оказваме помощ и съдействие на всички, които желаят да го правят. Ние няма да се откажем да популяризираме България и Бургас и да защитаваме статута си на „Институция в международното ветроходство“!

С Уважение,
Управителен Съвет
Яхт-клуб „Порт Бургас“