Регата Остар 2020 се отложи, но Мишо Копанов продължава усилено приготовленията за изданието през следващата година ……

Преди часове получихме на нашият имейл адрес, благодарствено писмо от Михаил Копанов, в което той пояснява ситуацията около отмяната на тазгодишното издание на регата Ostar/Twostar 2020.Очакванията бяха той да отплава за Плимут в началото на март месец, но поради забавяне на част от оборудването, въвеждането на забраните по повод COVID-19 и последващата отмяна на регатата постави край на тези планове за текущата година, но това далеч не означава че работата на капитана е приключила- той продължава с пълни сили подготовката за следващото издание на регатата през 2021 година .
Публикуваме благодарствената част от писмото на Мишо Копанов и благодарим за възможността да отразяваме Вашето участие в регата Остар ….

“…Искам да се поклоня на хората, които помогнаха дотук в подготовката за регатата.Няма да мога да упомена всички, за което моля да бъда извинен.
Благодаря на Румен Котов за предоставената втора яхта, финансовия ресурс за оборудването – ветрила, застраховка,оборудване като нови лагери за руля,up- down furler за спинакера, помощта с кореспонденцията и т.н. Голям българин, патриот и приятел.
На фирма Шиптехникс – Йордан и Павел, които осигуриха нова навигационна техника .
Raymarine – чартплотер, автопилот, радар, уред за посока и сила на вятъра и т.н. Помогнаха в монтажа и настроиха уредите. Професионалисти, на които винаги можеш да се довериш.
На Община Бургас, Кмета Димитър Николов и Красимир Стойчев – зам.кмет финанси и икономика, Диана Саватева и Йордан Георгиев за финансовата помощ покрила таксата за участие и плануваното вадене на яхтата в Плимут. Нашата морска община за втори пореден път подпомага начинанието!
На Николай Медаров, който отново купи нов грот!
На Стоян Попов – изпълнителен директор на Sport Vision България за щормовото облекло от Helly Hansen .
На приятелите от ‘‘Вятър и вода ‚‘‘ за презентацията и огромната помощ която оказаха при събирането на средства – Ясен Димитров, Добрин Енчев, Силвия, Емилия Зафираки, Людмила Влаева-всичко до което се докоснете успявате да превърнете в празник. Благодаря ви.
На Красимир Маринов, който със свои средства и труд сервизира двигателя направи парно, осигури стапел и кран, гориво,помогна в боядисването,възстанови скъсания захранващ кабел, осигури помпа за прехвърляне на гориво, прекара новата ел. система, направи стойка и монтира радара, направи и много други подобрения. Перфекционист,човек с търсещ инженерен ум и безкрайно трудолюбие. Хора като него тикат нашия свят напред. Поклон!
На екипа на UK Sailmakers Турция за прекрасните ветрила. Съдбата си знае работата. Проблем с доставките на материали забави изработването им. Ако бяхме отплавали в началото на месец март, сега щяхме да сме арестувани заедно с яхтата, харчещи безмислено време, нерви, здраве и пари.
На Марин Иванов, с чийто средства подготвихме подводната част.
На Хагоп Манукян за средствата за ремонт и оборудване.
На Никола Попов за средствата, с които купихме навигационни електронни приложения.
На Мирослав Шопов с чийто средства ще покрия разходи по прехода до Англия
На Пламен Брадваров за храните закупени от Expedition Foods- ще ги доставят в Плимут догодина преди старта.
На Димитър Шангов, който достави канифас блокове за геноата
На Цено Кътов , който въпреки шетащия вирус и смяната на пейсмейкъра направи нов обмер на яхтата.
На Боян Костов, който пак изработи номера и надписи за яхтата.
Благодаря на Огнян Станков и Емил Обретенов за мултифункционалния трап.
На Кристиян Димитров за водолазното оборудване и облеклата.
На Стойчо Калудов за термокостюма, оборудването и труда.
На Теодор Попов за тунинга на основата на автопилота.
На Марин Асъмов за библията и финансовата помощ.
На съпругата ми Валентина за помощта с лекарствата.
На Йордан Калоянов за транспаранта.
На Иван Копанов за съдействието с институциите.
На Иван Бахчеванов – талантливия бургаски художник с голямо сърце за иконата която направи.
На Златина и Петър Николови които отново помогнаха с митническата документация .

Благодаря за финансовата помощ на тези съмишленици: без която подготовката нямаше да е възможна:
Огнян и Ирена Димитрови ……………………….
Бранимир Йовчев
Кирил Божинов
Диана Косева
Десислава Тасева – Николаева
Драгомир Тодоров
Тодор Пиров
Александър Ценов
Георги Николов
Здравко Желев
Георги Димитров

Искам да изкажа огромната си благодарност на приятелите, които отделиха от времето и силите си при подготовката:
Коста Стергидов – изшлайфа по-голямата част от подводната повърхност, полира бордовете, залепи стикерите,залепи и сложи гел на ударения транец и т.н. Много, много труд и старание.
Божидар Каракашев – доктор Nexus. Съживи старата навигационна система и автопилот благодарение на брилянтния си ум, знания и търсещ дух.
Атанас Иванов, Ивелин Дамянов и Георги Димитров, благодарности на екипажа – помогнаха в толкова много неща и навъртяха много километри по пътя Варна- Бургас.
На Михаил Митев за печката и съветите.
Огромно благодаря на Наутика в лицето на Станислав Викторов, както и на „Яхтинг инфо“- Деница Павлова и Кристиян Вълков за медийното отразяване.
И разбира се на Яхт Клуб Порт Бургас – Евгений Мавродиев, Красимир Наумов,Атанас Радев,Янко Пенев,Илиан Тенекеджиев, Тодор Велев и Светльо Димитров..
И така,продължаваме без да забавяме темпото. Има още много неща за вършене-дооборудване, тестване на системите и най-накрая ще има време за тренировки.
Вярвам, че пътят е по-важен от достигането на целта.Благодаря ви за честта която ми оказвате като го вървим заедно!”

Михаил Копанов 20.03.2020г