ЛИЦА НА БЪЛГАРСКОТО ВЕТРОХОДСТВО: *Регата „Свобода“ e уникална и реално е най-голямата регата в България…*

Продължаваме със следващия наш събеседник . Лъчезар Братоев е ветроходец и яхтен предприемач. Той е роден през 1962 г. във Варна. Завършва корабоводене във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и “Международен туризъм” в Икономически университет-Варна. Работи като пом.капитан в Океански риболов и капитан в „Строителен и технически флот”, две години е учител по морско ветроходство и още 5-началник отдел „Морско дело” в ТК „Балкантурист”, и по съвместителство – шеф на яхтено пристанище на Златни пясъци.Бизнесът си започва през 1987 г. като наемател на плаж и водни съоръжения. Занимава се с търговия със скрап, финансов лизинг, производство на мебели, хотелиерство и др.Яхтените магазини се появяват през 1991 г.Предствител е за България на Princess yachts, Bavaria yachts, Grand Soleil, Formula Powerboats, Cigarette racing, Monterey boats, Zodiac boats.Председател е на УС на „ЛЗ ЯХТИНГ 1991” АД. В неправителствени организации участва като Регионален комодор на Ротарианската яхтена флотолия; Председател е на Асоциацията на българските яхтени пристанища; председател е на вносителите и производителите на яхти; бил е два пъти вицепрезидент на Българска федерация по ветроходство; член е на Обществения съвет по туризъм към Община Варна.

ВЕТРОХОДЕН ОПИТ:

Ветроходната му биография, през почти всички класове яхти в различни плавания и състезания, започва с Оптимист през от 1971 г. В предолимпийската регата „Одисей” в Гърция (2004 г.) с двумачтовата шхуна „Натали” взема 3 първи места в своя клас (в два от три етапа е и комплексно на първо място). Три пъти е номиниран в надпреварата за Златен глобус „Кор Кароли”. Участва в екипажа на Volvo 60 на регатата Бриндзи-Корфу (3-то място), в Мармарис рейс уик има няколко първи места, бил е първи в класа си на Босфорус къп и 9-ти от всички участници; участвал е два пъти в Ролекс Мидълсий рейс и то в двете най-тежки години, като метеорологични условия; много пъти е републикански шампион в килови яхти; участва във всички регати в България и Румъния – от 2008 г. до днес има две пропуснати регати в България.  В регатите участва предимно с яхти Бавария, само последните години с х-35, а днес и със световния шампион Гранд Солей 42 Рейс.

 • Вие участвахте в най-много походи и регати в България през тази година, какви са впечатленията Ви от ветроходния сезон 2020?
 • Много интересен сезон с много допълнителни емоции. В част от него регатите не бяха разрешени и може би затова плавахме повече от преди .
 • Заменихме Регата с Поход и плавахме основно между Варна и Балчик. Експериментирахме и новия за България формат Преследване, който дава малко по-различен чар на гонките. Някои много го харесаха и постоянно искат да го използваме.
 • Освен това се убедихме, че гонките стават прекрасни и без да са под егидата на Българската Федерация по Ветроходство, която е ориентирана повече към олимпийските и детските класове, а за киловото ветроходство повече пречи, отколкото да помага /поне за сега/

        Как успявате да попълвате екипажа на яхтата с различни хора и тя да се представя толкова добре?

 • Представяме се относително добре благодарение на 4-5 човека, които имат опит, а другите ги събираме и обучаваме. Някои от новите в последствие стават основни фигури в екипажа.

 

 • Мислите ли, че регата “Свобода” помага за тренировките, популяризирането на спорта и обученията на екипажите?
 • Регата „Свобода“, която е спасена от формалности, е уникална и реално е най-голямата регата в България, защото се провежда целогодишно и запълва почти всички съботи или недели в уикендите, когато няма други регати от календара.
 • Няма по-добро място за тренировки от нея, защото всеки спокойно сменя позициите си, пробва нови техники, рискува повече с тренировъчния инвентар и има повече време за осмисляне и отработване на техники, които не би рискувал на другите напрегнати регати.
 • А за популяризирането на спорта е върхът, защото именно на нея без притеснения се качват нови хора, приятели, журналисти. Не се притесняваме и от теглото и броя на хората.

 

  • Ще се препълнят ли българските марини през 2021 г., ако Гърция остане затворена и имаме ли капацитет да поемем яхтите, в случай че собствениците решат да си ги приберат тук?
  • Надали ще се препълнят марините ни. Дай Боже! Но реално, след като бяха изгонени луксозните ни яхти по популистки причини, едва ли ще се върнат в България, докато условията не се променят. Не съм оптимист за скорошно оправяне!

 

 • Коя регата остави у Вас най-силни впечатления през 2020 г.? Моля разкажете защо?

– Може би Калиакрия къп и то с неадекватните решения на Гл.съдия, които фрустрираха и много български, но най-вече румънски екипажи. Дано да ни гостуват на следващи регати и да оправят   впечатленията си. Иначе регатата беше подготвена перфектно от организатора.

– Националното първенство също не беше за подражание, поради неадекватни решения.

– Много положителни впечатления имам от проведените състезателни походи, където цареше дух на приятелство и спортсменство. Добре бяха организирани и Порт Бургас, Порт Варна и Кор Кароли. Ако не бяха откраднали първи знак, щях да спомена и регата Св.Влас .

 • Как оценявате организацията на регатите в България, спрямо тези в чужбина?

–      Повечето регати в България се правят с много ограничени средства и това не може да не им се отрази.

–      Голям недостатък е липсата на компетентни и отговорни съдийски екипи.

 • В чужбина имат много по-голям опит и традиции и затова естествено регатите им са на ниво. Но и тук, някои организатори и регатни офицери полагат много усилия регатите им да бъдат максимално интересни и коректни.

 

 • Регата “Варна ченъл къп” стана много популярна и интересна. Ще продължите ли да я провеждате и през 2021 г. и ще има ли нещо ново и интересно?
 • Естествено! Такава прекрасна регата не трябва да бъде преустановявана. Дори ако някой ден аз спра да я организирам, някой друг трябва да поеме щафетата.
 • Тя е уникална с близостта си до брега и непосредствения контакт на екипажи и зрители. Няма по-добра регата за популяризиране на ветроходния спорт. Също дава най-големи възможности за рекламодатели и спонсори.
 • През 2021 г. ще бъде отново през уикенда, свързан с 24 май. В петък ще е записването и Про Ам рейсът, за тези които искат да се гонят преди регатата, а следващите три почивни дни ще е същинската регата, като в неделя ще са гонките във Варненския канал.

 

 • Какво е мнението Ви за регати тип “преследване” и “мач рейс”?
 • И двете си имат своя собствен чар
 • Мач рейсът се практикува навсякъде и е много популярен. Еднаквите лодки и размяната им дават най-реална представа кой колко е добър като екипаж
 • Преследването го въведохме тази година и придоби голяма популярност. Докато първоначално трябваше да убеждавам състезателите, че има много интересен ефект, сега постоянно ме натискат да правим само преследвания и се налага да им обяснявам, че има и трудности при организирането му.

Някои от тях са, че всички яхти трябва да са записани предварително преди изготвяне на графика за старта. Друго е, че скорингът на гонката трябва да се определи предварително според прогнозния вятър и се ограничава възможността да се коригира спрямо фактическия вятър. Положителното е, че един съдия плюс секретар са напълно достатъчни.

  • Кога започва подновяването на ORC сертификатите за 2021 г. и какво е важно да знаем и спазваме при обмерите?
  • Относно сертификатите – най-компетентен е Светлин Караджов – той може да отговори много по-компетентно.
  • Първите сертификати започват да се издават, когато публикуват новата формула за годината. Обикновено това става още през януари.
  • При обмерите за Интернешънъл сертификат, отговорност носят само мерителите. А при по-популярните у нас Клуб сертификати, всеки сам си осигурява меренето и отговаря за декларираните данни. Далеч сме от мисълта, че всички са честни, помнейки че в недалечното минало много ветроходци се гордееха и хвалеха как са прекарали другарчето си, ползваха двигатели, гребла по регатите, както и по-големи платна и по-леки лодки. Спасението е да се използват предимствата на мерителните протести, въпреки че много състезатели се притесняват да ги използват въпреки съмненията си, а протестираните го приемат прекалено лично.
 • Какви са плановете Ви за сезон 2021?
 • Плановете ми са както обикновено – да участвам във всички възможни регати. Пречи ми само, че някои от тях съвпадат по време и трябва да избираме. По принцип, патриотично везните накланят към българските регати.
 • Например, края на октомври винаги ми е трудно да избера дали да е Ролекс Мидълсий рейс, Мармарис рейс уикенд, Катамаран регата, а сега и Президентската регата в Истанбул.
 • Тренировки започваме началото на април и първата регата е нашата ВАРНА ЧЕНЪЛ КЪП…..

 

 

Следващото интерю ще бъде публикувано на 7 януари.Весели празници и до нови срещи!