ЛИЦА НА БЪЛГАРСКОТО ВЕТРОХОДСТВО: “Яхтингът е един от най-скъпите спортове и без подкрепа на солидни спонсори, развитието му е немислимо.”

Здравейте приятели и за много години ! Бъдете живи и здрави през Новата 2021 година.

За следващия наш участник от рубриката Лицата на българското ветроходство можем да напишем книга. Той е също така много интересна личност  и е много приятно да се общува с него.    Павлин Надворни е роден на 11.11.1967 г. С морски спортове, включително с ветроходство, се занимава от 8-9 годишен – първоначално в Морски Клуб – Русе, в последствие – Яхт-клуб Порт Русе. Неговата професионална подготовка започва с :

  • Ял-6, Зефир, Комби-бот, Оптимист, Кадет, Фин, уиндсърф. Участие в множество регати.
  • Като ученик в Корабния техникум в Русе, през 1984/5 г., заедно с още трима съученици, построяват яхта “Бяла Звезда”, с която осъществяват две плавания по река Дунав в есенно-зимни условия (октомври/февруари).
  • Завършва ВНВМУ “Н.Й.Вапцаров” специалност Корабоводене граждански флот, випуск ‘86-‘91. През октомври 1988 г. като навигатор на борда на яхта Булкон Стар участва в рекордното пресичане на Черно Море по маршрут Варна-Сочи и Сочи-Варна. През юли 1989 г., като член на екипажа на яхта “Алгол”, участва в Световната купа за клас Четвърттонник във Фалмът, Англия.
  • Веднага след завършване на Морско училище, заедно с двама свои приятели дава старт на първата в страната частна фирма за организиране на яхтен туризъм. През септември 1991 г. отплава с идея за емиграция на борда на 9-метровата стоманена яхта “Песента на вятъра”. След изключително тежко плаване по маршрут Варна – Малта – Гибралтар – Малта, скоро получава първата си работа като шкипер на 47-футовата американска яхта Tinker Toy. Следват години работа като капитан, помощник-капитан и главен механик на различни яхти в суперяхтената индустрия, вариращи между 30 до 76 метра в Карибския басейн, Източния бряг на Щатите, Средиземно море и Индийския океан.
  • Скоро след завръщането си в България, през 2003 година основава фирма за яхторемонт, като чрез свързани дружества предоставя и други свързани дейности: чартър, брокераж, доставки (деливъри), агентиране и пр.
  • Никога не е спирал да плава, като до момента броят само на трансатлантическите плавания е 12. През 2018 година почти напълно импулсивно закупува повредената от урагана Ема състезателна яхта “Еспресо Мартини” (Farr 45), която след неотложен частичен ремонт е докарана на ход от Полхели, Северен Уелс до Варна на 8-ми ноември. След основен ремонт през сезон 2019 яхтата е включена в амбиционните програми на Ветроходна Академия “Кор Кароли”, като още от първите участия в регати целият екипаж е изграден изцяло от хора, сравнително от скоро занимаващи се с ветроходство чрез програмите на Академията. С част от екипажа възражда идеята за рекордно пресичане на Черно море, като на 3.11.2019 г. Еспресо Мартини финишира във Варна след преход от Сочи, фиксирайки ходово време от 2 денонощия и 19 часа при средна скорост 7.59 възела.
  • Три номинации за Златен Глобус (2005, 2018, 2019).

 

1 Как оценявате представянето си през сезон 2020?

 

Имайки предвид всички неизвестни, с които шоково ни “поздрави” пролетта на 2020 г., както и някои “изненади” в личен и бизнес план, всъщност съм изключително доволен. Най-вече от това, че започнахме да се сработваме с „Еспресо Мартини“ и да не ѝ пречим твърде много да демострира потенциала си:) На няколко похода и регати се докоснахме до подиума, а на регата „Кор Кароли“ спечелихме Синята Лента, с пет от пет първи места на гонките по реално време. Всички в екипажа станаха по-уверени, правим по-малко грешки, а и имаме някои нови попълнения, които – макар и съвсем отскоро на борда – паснаха идеално в технически и емоционален план, което неминуемо се отразява на представянето.

 

  1. Пандемията попречи ли на организацията по набиране и обучение на екипажите?

 

Ако кажа “не”, не би било точно. Първоначалното стъписване и неизвестността, както и налаганите ограничения, някои от които напълно абсурдни, нямаше как да не окажат влияние. Но хората на морето (и ветроходците в частност) са свободолюбиво племе, в чийто гени е заложено да търси решения, за да живее и прави това, което обича, вместо просто да съществува. И резултатът е сезон с повече проплавани мили от обичайното до сега:)

3.Разкажете нещо повече за яхтата.

 

„Еспресо Мартини“ е яхта, разкриваща гения на един от най-великите проектанти на нашето време – Брус Фар (Bruce Farr). Построена през 1997г. от Корел (впоследствие Карол) Марин в Съединените Щати от кевларен композит, тази Фар 45 е изключително атрактивна, динамична и непрощаваща грешки лодка. Тежка за каране от гледна точка на синхрон между всеки член на екипажа, тази яхта не спира да ме удивлява с потенциала си. Откриваме все нови и нови “трикове”, тънкости и настройки с всяка една тренировка, след всяка една гонка или регата. Което всъщност е и най-голямото предизвикателство, но и най-голямото удовлетворение, когато видиш, че общуването с яхтата дава резултат:)

 

  1. Помага ли Академията за популяризиране на ветроходството?

 

За мен Ветроходна Академия “Кор Кароли” е една страхотна идея на Тони (Антоанета Георгиева), която с две ръце подкрепих още от нейния зародиш. Резултатите се виждат от всеки – дори и от хора, които, запънати като магарета на мост, отказват да приемат факта, че в нашия спорт е жизнено необходима свежа “кръв”. Яхтингът е един от най-скъпите спортове и без подкрепа на солидни спонсори, развитието му е немислимо. А спонсорството не е хвърляне на пари на вятъра (получава се малка игра на думи), а търговска сделка. И интересът към нечия реклама на корпуса или ветрилата ти зависят от очакваната аудитория. В този смисъл, всяка една идея, била тя с идеална или търговска цел, която стимулира любопиство, интерес или любов към ветроходството от повече хора, за мен трябва да се приветства от всеки считащ себе си за радетел на този уникален спорт.

Бих искал специално да благодаря на нашия спонсор за сезон 2020 Corteva Agriscience (Pioneer) и техния изпълнителен директор г-н Чавдар Дочев, които погледнаха отвъд обичайните за България “тесни” хоризонти на отношенията, за които споменах по-горе. Вярвам, че не сме ги разочаровали:)

  1. Смятате ли да подобрявате рекорди и през 2021 г.?

Има някои идеи, но засега се концентрираме върху подготовка за няколко сериозни участия извън границите на България. Все пак, бих желал да финализираме един регламент за формата “Скоростно пресичане на Черно Море”, който да направим достояние на наши колеги от Черноморския регион.

6.Планирате ли участия на международни регати през следващия сезон?

Моята страст са офшорните плавания. А и „Еспресо Мартини“ е лодка, която си иска дългите дистанции 🙂 Имайки “убийствено” рейтингово число, всяка секундна грешка на “банан” ни изпраща в дъното на класирането. Това просто не е яхта, оптимизирана за кръгчета с разстояние между вехите от една миля:) Не искам да кажа, че крайбрежните гонки, както и тези “срещу-по вятъра” нямат своята привлекателност и не изискват безупречна техника. Просто моите предпочитания са в полза на дългите етапи от няколкостотин мили, където навигационните, тактическите и синоптичните умения, както и издържливостта и правилното управление на човешкия ресурс играят основна роля. Затова в програмата за 2021 г. твърдо сме заложили „Aegean 600 Race“ и „Rolex Middle Sea Race“. Ако графикът позволява – още едно (традиционно вече:) участие в „Bosphorus Cup“, заради невероятната атмосфера и дух на събитието. Разбира се, участия във всички възможни регати в Румъния. Възможно е и удължаване на сезона с нещо “по-океанско”, но нека не изпреварваме събитията и предстоящите разговори със спонсори и спомоществуватели:)

Следващият ни участник очаквайте на 14 януари ….