Три месеца до началото на OSTAR 2021.Подготовката на Михаил Копанов продължава и днес …

На 16-ти март се навършва година от прекратяването на мероприятието от организаторите на регатата – Royal Western Yacht Club of England, които официално съобщиха за нейното отлагане поради разразяващия се COVID-19. Така OSTAR 2020, който трябваше да празнува своя 60-годишен юбилей от първото издание през 1960 г, изневиделица се превърна в OSTAR 2021. След отлагането на старта, Михаил Копанов беше един от първите състезатели, който поднови регистрацията си за участие в отложената регата за настоящата година.През декември месец, когато публикувахме интервюто с българския участник в регатата за самотници OSTAR 2021, той ни внедри в подготовката си за самата регата.
(http://www.yachtinginfo.org/2020/12/michail-kopanov-for-ostar-2021/)

През цялото това време Мишо не е спирал да „бачка“ по лодката и всичко останало, свързано с нея.Така през октомври 2020 г, когато след натягане на фала на спинакера се откъртва цялото носово парче от палубата, се откриват няколко сериозни и редица други по-малки дефекти и проблеми по яхтата. Днес те са ремонтирани и заздравени. Михаил Копанов извършва ремонтни работи в каюткомпанията на Krone One.В началото на ноември 2020 г.Мишо преплава сам задължителните 500 морски мили квалификация за регатата с яхтата, на която ще участва. За маршрут той избира: Бургас – Индже Бурун и обратно в Бургас (изцяло в Черно море).Силното време от 6-7 Бофорта на отиване открояват проблем със водопропускливостта на яхтата.Към момента се нанася наново антифаулинг. Сменят се старите акумулатори с нови – гелови, и с по-голяма мощност. Проблемът с водопропускливостта се решава, като се разглобяват всички болтове, които държат палубата към корпуса, слага им се силикон и се завинтват наново. Само компетентните хора знаят, каква къртовска работа е да се достигне въобще до тези болтове, камо ли да се обработват. Сменя се и цялата рол-риф системата, защото и от там има теч, като се изнася над палубата.
OSTAR е трансатлантическа регата със старт от Плимут (Великобритания) и финал в Нюпорт (САЩ), която се провежда на всеки 4 години. Поради изключително тежките майски метеорологични условия, при които се случва – свиреп насрещен вятър и течение; гъсти мъгли; влага; опасност от айсберги – регатата се превръща в една от най-предизвикателните състезания за непрофесионалисти в света. Стартът за тазгодишното е обявен за 9 май 2021 г. Насрочена дата за отплаване на Krone One от Бургас към Плимут все още няма. Очаква се това да стане в началото на март, за да има достатъчно време яхтата да стигне на собствен ход до Плимут, като се измине цялото разстояние от Бургас през Средиземно море, Гибралтар, Бискайския залив до Албиона. При трансфера на яхтата съ-екипажник на Мишо ще е собственикът на яхтата – Румен Котов.

Източник: Вятър и Вода, Ветроходство и ветроходни приключения; Румен Котов;
Снимки: Вятър и Вода, 2020 г.; Михаил Копанов, 2020 г.;